Jövő héttől Magyarországon is kapható lesz a 85 százalékban bio etil-alkoholt, 15 százalékban benzint tartalmazó E85-ös üzemanyag. A német Oil! vállalat nyitja meg az első bioüzemanyagot  kiskereskedelemben értékesítő töltőállomást Bábolna mellett. Később további három kút indítását tervezi a cég.

Autó már van hozzá

Korábban volt arról szó, hogy Budapesten nyílik meg az első ilyen töltőállomás, de a 14. kerületi önkormányzat – ahol lett volna –  szerint ők nem adtak ilyenre engedélyt.


Az új hajtóanyag megjelenésével megnőhet a benzinnel és E85-tel is üzemelő típusú gépjárművek iránti kereslet. Jelenleg idehaza a Saab (9-5) és a Ford (Focus és C-Max) árul ilyen jellegű gépkocsikat.

Olcsóbb, de több kell belőle

Nemcsak önálló áruként jelenik meg a bioüzemanyag, de július elsejétől több mint kétszeresére, 4,4 százalékra emelkedett a hazai töltőállomásokon forgalmazott benzin bioetanol-tartalma is. A magasabb biokomponens arány EU-előírás. Amelyik üzemanyag nem teljesíti, arra magasabb adót szabnak ki. 2010-re már 5,75 százalékos lesz ez az arány.

Sajnos az új üzemanyag árát nem sikerült megtudnunk a forgalmazótól. Az E85 adókedvezmények révén általában jóval olcsóbb a benzinnél, de a motor többet is fogyaszt belőle.