Június közepén adták át Magyarországon az első olyan járműflottát, melynek autói bioetanollal is üzemeltethetők. A járműveket a Ford szállította, melyek E85-ös üzemanyaggal üzemelnek. A hajtóanyag 85 százalékban bioetil-alkoholt és 15 százalékban benzint tartalmaz.

A nyolc darab Ford C-Max FFV – amilyeneket mi már próbáltunk– a legjobb helyre került, hiszen azokat a szabadegyházi Hungrana cég vásárolta meg, amelyik hamarosan megkezdi az úgynevezett E85-ös üzemanyaggyártását. A járművek motorja hagyományosan is működtethető, azaz ha nincs a közelben E85-öt isforgalmazó kút, akkor normál 95-ös oktánszámú benzinnel is feltölthető az autó.

Bírja a benzint is

Bírja a benzint is

Bírja a benzint is


“Az E85 még nem érhető el széles körben, de bízunk abban, hogy ez hamarosan megváltozik. Az előrejelzések szerint Magyarország bioetanol-gyártó “nagyhatalommá” válhat, éppen ezért hiszem azt, hogy a svéd példát követve – ahol az eladott Fordok 40 százaléka ilyen autó – Magyarországon is sikertörténet lesz az FFV” – mondta Laky Andrea, a Ford Magyarországért felelős ügyvezető igazgatója.

A Ford 2001-ben kezdte meg az FFV-autók forgalmazását, amelyek működtetésével igen jelentős mértékben lehet csökkenteni a CO2-kibocsátást. Magyarországon 2007. január eleje óta kapható a Ford Focus FFV- és a C-Max FFV-változata. Ezek mellett 2008 elejére további modellek is megkapják a technológiát, így az új Mondeo, a Galaxy és az S-Max is.