A közúti közlekedésről szóló törvény kimondja, hogy a belföldön üzemeltetni kívánt, külföldi rendszámmal ellátott jármű forgalomba helyezését a jármű belföldi üzembentartója a tulajdonszerzést, illetőleg a jármű behozatalát követő legfeljebb 30 napon belül köteles kezdeményezni.

Aki a más tagországban forgalomba helyezett és annak rendszámával ellátott járművet életvitelszerűen a Magyar Köztársaság területén használ, jogsértést követ el. Mindezt annak kapcsán hangoztatja a vám- és pénzügyőrség, hogy egyre szaporodik az olyan Magyarországon üzemeltetett személygépjárművek száma, melyeket az Európai Unió más tagországában helyeztek forgalomba.

Ezért a VPOP a jövőben fokozottan ellenőrzi a külföld rendszámmal ellátott gépjárműveket, hogy kiszűrjék azokat, akik a regisztrációs adó megfizetését akarják elkerülni. Azt vizsgálják majd, hogy a magyarországi lakhellyel bíró személyek milyen jogcímen üzemeltetnek más tagországban regisztrált személygépkocsit.

Közutakon, határátkelőhelyek közelében, autópályákon, de bárhol megállíthatják az autósokat a Mélységi Ellenőrző Csoportok, melyek az ellenőrzéseket végzik.

Forrás: OrientPress