A június 7-én kezdődő Barcelona Motor Show-n mutatja be a Seat első szabadidő-autóját, az Altea freetracket. Bár a jármű nem olyan mutatós, mint a pár hónapja Genfben leleplezett tanulmányautó, de képes elhitetni, valóban alkalmas terepre is. Mindez a látványos fekete lökhárítóknak és sárvédő-szélesítéseknek köszönhető, amellett, hogy látszik, hogy a kocsi jóval magasabban áll, mint az alapjait adó Altea XL.

Nem csak látvány, van összkerékhajtás

Nem csak látvány, van összkerékhajtás

Nem csak látvány, van összkerékhajtás


40 milliméterrel emelték meg az Altea hasmagasságát, amellett, hogy a 17 colos könnyűfém felnikre ezúttal az átlagnál kissé ballonosabb gumikat szereltek.

Persze nemcsak ezek a megoldás segítik terepen a járgányt, de ezúttal nem spórolták el a négykerék-hajtást sem. A haldexrendszerű megoldással alaphelyzetben az első kerekeket hajtja a motor, ám ha azok kipörögnek, akkor a rendszer a hátsó tengelyhez juttatja a nyomatékot.

Két nagy teljesítményű motor közül választhatnak az Altea freetrack vásárlói, az egyik benzines, a másik dízel. A 2,0 TFSI legnagyobb teljesítménye 200 lóerő, amivel elég 7,5 másodperc a 100-as sprint teljesítéséhez, ezzel a motorral a kocsi elérheti a 214 km/órát. A 2,0 TDI erősebb, azaz 170 lóerős változata kerül még a terep-Seatba, ezzel ugyan valamelyest lassabb az Altea (0-100 km/óra: 8,7s, 204 km/óra), viszont beéri 6,8 literes fogyasztással is.

DVD-t is nézhetnek az utasok

DVD-t is nézhetnek az utasok

DVD-t is nézhetnek az utasok


Persze terepjárós tulajdonságai mellett a freetrack megőrizte a hagyományos Altea jó tulajdonságait, a csomagtartó itt is 593 literes, illetve a hátsó üléssor 16 centis sínen csúsztatható. Ennél azonban többet is nyújt, szériában multimédia-rendszerrel látják el, amelybe a hifi mellett DVD-lejátszó is tartozik.

A hátul utazók a tetőből kihajtható 7 colos TFT monitoron nézhetnek filmeket vagy játszhatnak. Ezenkívül minden modellben lesz kétzónás légkondi, esőszenzor, tolatóradar, tempomat, navigációs rendszer is. A biztonságért ABS, hat légzsák és menetstabilizáló elektronika felel.