Két európai közlekedési szervezet szerint veszélyes, ha a gépjárművek vezetői az egyre inkább elterjedő MP3-lejátszót használnak vezetés közben.- írtuk korábban. Most úgy tűnik a dohányzás van soron.

 

“Veszélyes, a sofőr figyelmét elterelő tevékenység a dohányzás” – fejtette ki Simon Ettinghausen, az angol Közúti Biztonsági Hatóságok Szervezetének képviselője, aki szerint félő, hogy a nyilvános helyeken július 1-től elrendelt dohányzási tilalom hatására esetleg nőhet a volán mögött rágyújtók száma. A dohányosok védelmét szolgáló Forest tiltakozik a kezdeményezés ellen, a Brit Gépkocsivezetők Egyesülete egyenesen abszurdnak nevezte azt.

 

Ettinghausen szerint a rágyújtás pillanataiban a figyelem teljesen a cigarettára irányul, a vezetésre már semmi sem jut belőle. Simon Clark, a Forest képviselője szerint ilyen alapon nemsokára az is tilos lesz, hogy vezetés közben bekapcsoljuk a rádiót vagy kicseréljük a cd-t.

 

Hugh Bladon, a Brit Gépkocsivezetők Egyesületének képviselője szerint tilalmi láz uralkodott el az országon, s az általa képviselt egyesület nem kíván tudomást venni erről az újabb ötletről.

 

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint nem tervezték a dohányzási tilalom bevezetését a gépkocsivezetők számára, ám megfontolják a javaslatot. A közúti biztonsági hatóságok képviselői a következő hetekben kormányzati képviselőkkel tárgyalnak az ügyről.

 

Forrás: Euractiv