Hamarosan intelligens, a formájukra emlékező anyagok jelenhetnek meg az autógyártásban. A General Motors olyan anyagokkal kísérletezik, amelyek különböző fizikai hatásokra (hő, mágneses mező, elektromosság) megváltoztatják a formájukat, hosszúságukat vagy merevségüket. Ezeket az aktív, szükség esetén működésbe lépő aerodinamikai elemek készítése mellett az utastérben is számos helyen fel lehet használni.

Legnagyobb előnyük, hogy a motoros, hidraulikus mozgó alkatrészek kiváltására is alkalmasak ezek a különleges anyagok, így a jövőbeni autók, teherautók tömege is csökkenthető a szerkezeti egyszerűsítések mellett, továbbá a dizájnereknek is tágabb lehetőségeket kínálnak abban, hogy megvalósítsák elképzeléseiket.

Hasonló, különleges tulajdonságú anyagokkal már találkozhatunk egy-egy autóban, így a mágnesesség hatására megváltozó viszkozitású folyadék a lengéscsillapítókban, vagy a dízel befecskendezőkben használt piezzo kristály már nem számít újdonságnak. A jövőben az öngyógyító, illetve a színüket változtató anyagok is feltűnhetnek az autógyártásban.