Nemcsak több, de súlyosabbak is voltak a 2006-os balesetek, mint az egy esztendővel korábbi időszak statisztikái. Míg a balesetek száma csak egy százalékkal nőtt, addig ezek közül két százalékkal többen vesztették életüket, mint korábban, de a súlyos balesetek száma is emelkedett. A 21 ezer személyi sérüléssel is járó baleset hat százaléka végződött katasztrófával. További gyászos hír, hogy a súlyos, és halálos áldozatok több mint fele vétlen volt.

Régiókra lebontva már árnyaltabb a kép, hiszen Észak-Magyarországon nyolc százalékos csökkenést mutattak a statisztikák, míg Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön hat százalékos növekedést állapítottak meg. A tízezer autóra jutó balesetek átlagos száma országosan 57, de a legrosszabb eredményt felmutató Észak-alföldi régióban 68 baleset jut tízezer járműre.

A bekövetkezett balesetek 64 százalékát személygépkocsik, 10 százalékát teherautók, míg 8-8 százalékát gyalogosok és kerékpárosok okozzák. A KSH adatai szerint a gyalogosgázolások a legsúlyosabbak, itt 100 esetből 8 végződik az áldozat halálával.

Tavaly emelkedett az ittas vezetés miatt bekövetkezett balesetek száma is, 100 esetből 13 hátterében az alkohol áll.