A kormány takarékossági címszó alatt megválik sok minisztériumi autótól. Az első fázisban 84 autót kínáltak eladásra, melyekre november 15-ig egyben lehetett licitálni. A tendert a Porsche Hungária Kft. nyerte meg bruttó 131 millió – nettó 109 millió – forintos ajánlatával. Ezzel lényegében az importőr visszvásárol több olyan autót, melyeket korábban ő adott el. A bevétel az előzetesen várt összegnek megfelelő, hiszen 100-150 millió forintot remélt az eladásból az állam.

Az ily módon befolyó összeget a kormány a hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek továbbtanulását támogató Útravaló Ösztöndíj programra fordítja – mondta el Danks Emese kormányszóvivő. Ez a pénz közel ezer diák támogatására ad lehetőséget.

Összesen 341 gépkocsitól válik meg a kormány, amivel 40 százaléknál is nagyobb mértékben csökken a minisztériumi autók száma a választások előtti 760-hoz képest. A kormány összesen 290 millió forintos bevételt vár a gépjárműpark csökkentéséből, ezenkívül az üzemeltetési költségek éves szinten 180 millió forinttal csökkennek.