A kormány támogatja azt a szabad demokrata törvénymódosító javaslatot, amely könnyítené a parkolási díjfizetés szabályozását. Ha az Országgyűlés is elfogadja a javaslatot, a pótdíjfizetési ügyek 5 év helyett 1 év alatt évülnének el – mondta el Danks Emese kormányszóvivő.

Amennyiben elfogadják Hankó Faragó Miklós javaslatát, akkor a társaságoknak 60 napon belül kell eljuttatniuk a pótdíjfizetési felszólítást annak az autósnak, aki nem fizetett parkolási díjat. Az indítvány szerint a parkoló kezelője két hónap eltelte után már nem követelhetné a díjat, illetve pótdíjat.

A tervezet szerint a díj- és pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évülne el, késedelmi kamatot pedig nem követelhetnének a parkolótársaságok. A parkolási díj pótlólagos behajtásának elévülési ideje jelenleg öt év, ami igen sok probléma alapja, hiszen ilyen hosszú ideig szinte senki nem őrzi meg a parkolójegyét.

Nem ez az egyetlen újdonság, ami az autósok érdekeit szolgálja, hiszen a közlekedési tárca az autópálya-matricák esetében is a mostani javaslathoz hasonló szabályozást léptetne életbe.