Az eddigi adatok alapján nem nő az előzetesen várt mértékben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukkal biztosítót váltó ügyfelek száma – mondta el a Független Hírügynökségnek Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke.

Tavaly 360 ezren, az összes ügyfél mintegy tizede döntött úgy, hogy másik biztosítót keres kötelező gépjármű-felelősségbiztosításához. Idén ennél többen váltanak majd, mintegy 400 ezren, de a szakmabeliek ennél több tízezerrel nagyobb számú kötésre számítottak.

Papp véleménye szerint a “hiányzók” oka az lehet, hogy akiknek 2005-ben sikerült az idei évre már jelentős díjcsökkentést elérniük, azok idén már kisebb hajlandóságot éreznek az ismételt biztosítóváltásra.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azon a véleményen van, hogy megnőtt azon esetek száma, amelyekben eltérés van az internetes ajánlatok és a tényleges biztosítói díjak között. Binder István, a PSZÁF szóvivője a független hírügynökségnek elmondta, hogy a biztosítók minden eddiginél bonyolultabb tarifái miatt vált igazán “élessé” a helyzet, s mindkét irányban több az eltérő díjat eredményező új kötések száma.

A biztosítási alkuszok egyesületének elnöke azonban ezt nem tartja megalapozottnak. Papp Lajos szerint nekik nincs ilyen tapasztalatuk, egy százalék alatti az efféle esetek száma. A brókerek zöme egyébként árgaranciát vállal, tehát ha az ügyfél magasabb összegről szóló szerződést köt, mint amennyit előtte kiszámolt az alkusz, a különbséget a brókercégek megtérítik neki.

Akik még nem váltottak, de tervezik, azoknak péntek éjfélig lehet postára adniuk a jelenlegi szerződést felmondó levelet, majd december 31-ig kell aláírniuk a szerződést az új társasággal, illetve a jelenlegivel.

Idén ugyanis már azoknak is jelentős díjkedvezményt kínálnak, akik felmondják, majd újrakötik szerződésüket régi biztosítójukkal. Ezt egyetlen cég, a KÖBE biztosító egyesület zárja ki.