Új vezér

Múlt hét pénteken összeült a Volkswagen AG felügyelőbizottsága, ahol a tagok egyhangú szavazással új vezetőt választottak a cég élére. Dr. Bernd Pischetsrieder helyére az Audi AG igazgatótanácsának elnökét, dr. Martin Winterkornt nevezték ki.

Bár az igazgatótanácsból távoznia kell december 31-én, Pischetsrieder továbbra is a konszernnél marad. Winternkorn utódlásáról egyelőre még nem döntöttek.

Új technológia, jobb motorok

A pénteki ülésén a felügyelőbizottság elhatározta – bár ez magától értetődő -, hogy jobb teljesítményű, fogyasztású és károsanyag-kibocsátású új benzinmotor-generációk kerülnek bevezetésre, a dízelmotoroknál pedig átállnak a common-rail technológiára.

A Volkswagen eddig a pumpe-düse technológiát részesítette előnyben, de műszaki bonyolultsága, illetve drágasága miatt a VW-csoport folyamatosan veszít versenyképességéből, ezért váltanak a közös nyomócsöves üzemre.

Ezzel szemben a Volkswagen másik újítása, a DSG esetében a cégvezetés úgy döntött, hogy további modelleket látnak el vele. Ez a megoldás annyira sikeres lett, hogy a legtöbb autógyár most valami hasonló kifejlesztésén dolgozik.