Mától kötelező a hólánc 1

Mától kötelező a hólánc

Tovább szigorították a téli gumik és a hóláncok használatát Ausztriában. A változás a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépkocsikat és a kilenc személynél többet szállító autóbuszokat érinti. Ezekben a járművekben kötelező két garnitúra hóláncot tartani november 15. és március 31. között.

A személyautósokra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint eddig. Ausztriában a határátlépéskor csak alkalomszerűen ellenőrzik a hólánc és a téli gumi meglétét, viszont ahol az útviszonyok megkövetelik, illetve ahol a téli gumi vagy a hólánc használatát tábla is jelzi, ott a hiány esetén büntet a rendőrség.

Amennyiben az időjárás vagy az útviszonyok olyanok, már a határon is visszafordítják a rendelkezést figyelmen kívül hagyókat. Egyelőre azonban csak szórólapot osztanak az utazóknak.

Hasonló a helyzet Szlovéniában is, ahol november 15. és a következő év március 15. közötti időszakban kötelező a téli gumi és a hólánc a beutazóknak. A határon itt sem büntetnek, de ha az előírt eszközök hiánya miatt történik baleset, jogsértés, az súlyosbító körülményt jelent.

Horvátországban nincs időszakhoz kötve a téli felszerelések használata, azt a csapadéktól függően ellenőrzik a hatóságok. Erre sor kerülhet a határátlépéskor, de az ország belső területein is.

Szerbiában, Ukrajnában, Szlovákiában és Romániában nem kötelező a téli gumi, de előfordulhat, hogy az időjárás miatt időszakosan előírják használatát. Ilyenkor a beléptetést is megtagadhatják a határőrök a megfelelő abroncsok hiányában.

Hazánkban is hasonló a helyzet, Magyarországon sem kötelező a hólánc és a téli gumi. Ám ha az időjárás megköveteli, akkor viszont szükséges, ilyenkor a határokon táblával hívják fel az utazók figyelmét az eszköz használatára. Viszont ha valaki rossz minőségű, kopott gumival érkezik a magyar határhoz, azt a határőrök visszafordíthatják.