A Fővárosi Önkormányzat által kiírt nyílt közbeszerzési eljárás után a Margit Híd Konzorcium készítheti el bruttó 295,2 millió forintért a budapesti Margit híd teljes felújítási munkáinak a tervét – tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.

A megbízás magába foglalja az engedélyezési és ajánlati szintű kiviteli tervek és költségvetésének elkészítését, valamint az engedélyek és szakhatósági hozzájárulások beszerzését is.

Csak az M0-s híd után

Az MTI korábbi híradása szerint a fővárosi önkormányzat korábban úgy döntött, hogy a Margit híd várhatóan 2009-ben kezdődő felújításáig biztonságosan lehet rajta közlekedni, mivel bár a híd pályalemezei – amelyek felett az aszfalt van – eléggé rossz állapotban vannak, de a fő tartóelemek még bírják a terhelést.

Az önkormányzati szakemberek szerint, amíg nem ismertek a konkrét tervek, azt sem lehet tudni, hogy mennyibe kerül majd a felújítás. Mivel a Margit híd forgalmát a felújítás idejére várhatóan mintegy másfél évre le kell zárni, ahhoz, hogy Budapest közlekedése ne omoljon össze, meg kell várni az északi M0-s híd forgalomba helyezését, amely a jelenlegi állapot szerint 2008 augusztusában esedékes.

A többi hidat is felülvizsgálják

Korábban a főváros megvizsgálta egy az Aquincumnál épülő híd lehetőségét is, ám végül az M0-s körgyűrű folytatásaként megépülő átkelőt helyezte előtérbe.

A közlekedési előírások szerint a fővárosi Duna-hidakon tízévente esedékes egy átfogó felülvizsgálat, ez alól csak a Szabadság híd kivétel, amelyet – mivel műemléki átkelő – ötévente kell megvizsgálni, írja a FigyelőNet.