Mindenki bekaphatja 1

Mindenki bekaphatja

Svédország az egyik legjobb európai baleseti statisztikával dicsekedhet. Ennek ellenére még az északi országban is komoly gondolt okoznak az ittas vezetők, akik az összes közúti baleset 35 százalékáért felelősek.

Nekik készítette a Saab az AlcoKey nevű szerkezetét, amely egész egyszerűen veszi elejét a bajnak. Az apró, alkoholszondával egybeépített kütyü, addig nem hagyja beindítani a kocsi motorját, míg a sofőr bele nem fúj. Ha a lehelet alkoholtartalma a megengedett határérték felett van, akkor a kocsi nem indul.

Arról azonban hallgatnak a mérnökök, hogy milyen megoldást eszeltek ki arra, mikor az ittas vezető inkább egy hatéves, éppen a kakaótól megrészegült gyerekkel fúvatja meg a kocsikulcsot. Abba meg már végképp nem akarunk belegondolni, mi van, ha egyik barátunknak adnánk kölcsön a kocsinkat.

Bár a fejlesztők megpróbáltak okoskodni, így a kulcs nemcsak a rajta átáramló levegő alkoholtartalmát méri, hanem annak hőmérsékletét is, így próbálnak túljárni a pumpával, vagy esetleg lufi segítségével lehelő ittas sofőrök eszén.

A két éve folyó kutatás eredményeképpen mára sikerült megfelelő méretűre csökkenteni a berendezést, és megoldották annak energiaellátását is. Napi öt fújás mellett 12 hónapig üzemel az indítókulcsként is funkcionáló alkoholszonda. Ha esetleg mégis lemerülnének a telepei, akkor a szivargyújtóra csatlakoztatva is lehet működtetni.

A Saab AlcoKey használatát egyelőre csupán a svéd piacon tervezik.