A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tüntetést szervezett a jövő hétre, de ezúttal nem vidéken, félpályás útlezárással akarták kifejezni nemtetszésüket a kormány, illetve kifejezetten a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc ellen. A gazdák egyenesen a fővárosba jöttek volna. Egyes hírek szerint 1000, más információk szerint 200 traktorral vennék célba Budapestet november 2-án.

Demszky Gábor főpolgármester levelet írt a Magosz elnökének, hogy traktorral ne jöjjenek a fővárosba. “Budapest nyugalmát és az új utakat akarjuk védeni. Ezért a Nagykörúton belülre és a rakpartokra nem mehetnek traktorokkal” – jelentette ki a politikus az Info Rádióban.

Ezért 100-150 darab “mezőgazdasági járművel behajtani tilos” KRESZ-táblát helyeznek el többek között a Nagykörúton, a Margit körúton, a Dózsa György úton, az Andrássy úton, illetve a rakpartokon.

Demszky hangsúlyozta: ez nem korlátozza a gazdák gyülekezési jogát, szabadon mehetnek Budapestre, sőt a főpolgármester kijelentette, hajlandó buszokat is küldeni értük. Véleménye szerint viszont a traktoros tüntetés joggal való visszaélés.

A budapesti közgyűlés a táblás megoldás mellett csütörtökön arról is döntött, hogy a nem parkolási céllal közterületen elhelyezett járművekre közterület-használati engedélyt kell kérni.