Tinédzser kor felett

Legtöbben spórolni akarnak a kötelező váltásával, amire az egészen idős autók tulajdonosainak van plusz egy lehetősége. Koros, ritkán használt és főleg hobbicélra tartott autókhoz érhető el az Allianz egy konstrukciója, amit a különböző márkaklubok vagy veterános egyesületek tagjainak kínál az egykori Hungária Biztosító.

A megoldás alapja, hogy léteznek a nem elsősorban mindennapi strapára befogott, hanem játékautóként dédelgetett járgányok. Ezekre akkor is elérhető egy kedvező tarifa, ha a járműnek nincs veterán minősítése. A bizonyítottan kisebb baleseti kockázatot díjazó árakat például márkaklubok tagsága éri el. A veterán flottára vonatkozó biztosításokat a cég közép-magyarországi igazgatósága kezeli, a dél-budai Galvani út 44 szám alatt. A veterán vagy hobijárművekre érvényes kedvezményes tarifák az idei kampányban is élnek.

Pluszköltség a klubtagság

Egy tisztán anyagi szempontú váltás előtt megfontolandó, hogy a klubtagság is pénzbe kerül, évente akár 8000 forintba is. Ám erősebb motorú autóknál ennél jóval nagyobb lehet a különbség a normál tarifa és a hobbi-veterán kocsira megállapított díj között. Konkrét példánál maradva, a 24 éves Audi 80 1.8 quattro-ra a legkedvezőbb (de nem egyesületi) biztosítós díjszabás 46 000 Ft/év volt, a hobbijárműves kötelező pedig 25 000 Ft az idei évre. A 2007-es feltételek persze még nem ismertek a cikk írásakor, de érdemes érdeklődni a lehetőség felől.