Drágábbak lesznek ugyan az autópályadíjak, de az áremelkedés mértéke még így is elmarad majd a jövőre tervezett 6,2 százalékos inflációtól – tudta meg a Népszava. Míg a személyautósok 0,5-2 százalékos drágulásra számíthatnak, addig a 12 tonnánál nehezebb teherautók 9-15 százalék közötti plusz kiadásra készülhetnek fel. A drágulás mértéke függ attól is, milyen időtartamra érvényes a vásárolt matrica.

Legjobban a D3-as kategóriába tartozó kisteherautóval közlekedők járnak, nekik mindössze 0,5-0,6 százalékos áremelkedésre kell számítaniuk.

Szakemberek szerint nagyobb tömegű teherautók esetében azért indokolt a nagyobb mértékű áremelés, mert a többi közlekedőhöz képest ezek a járművek okozzák messze a legnagyobb károkat az úthálózatban. További rossz hír a teherautósok számára, hogy a kormányzat tervei szerint több száz kilométernyi autóutat, illetve több ezer km főutat is a fizetős kategóriába sorolnak számukra.

A közlekedési miniszter végleges döntésre decemberig kell várni, a pontos tarifatáblázat és a díjköteles utak pontos hosszát akkor hozzák majd nyilvánosságra.