Eredetileg a Ferrari 575 Maranellónak akartak konkurenciát állítani a brit tervezők, amikor a spanyol GT sorozatban versenyző KZ1-es autójukból utcai modellt készítettek. A Forma-1-es versenyző Alberto Ascariról elnevezett márka A10-es gépe a fejlesztésével aztán odáig jutottak, hogy most már a különleges Enzo FXX ellen is bevethető lenne.

Ám az FXX-szel szemben az A10 nem csak zárt pályán használható, illetve a 1,5 milliós eurós (391 millió forint) ár helyett csekélynek nem mondható, de jutányosabb 522 ezerért (136 millió Ft) lehet ilyet szerezni. Na jó, persze a két márka presztízse is fényévekre van egymástól.

De mit is kaphatnánk ezért a pénzért az Ascaritól? Egy Angliában kézzel épített kétüléses sportkocsit. És ami a lényeg: az utasok mögé a BMW-től származó 5.0 literes V10-es motor kerül. Ez az M5/M6 párosban 507 lóerős, a britek viszont faragtak rajta, így 625 tagú ménessel bír.

Miután törekedtek a könnyű anyagok alkalmazásra, sikerült a kocsi tömegét 1200 kilóban maximálniuk. Ezzel pedig valami olyasmi született, amit némi képzavarral inkább egyenes pályán mozgó balissztikus rakétának lehet nevezni, mert 2,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára. A végsebessége szintén meggyőző: 355 km/órát ígér a gyártó.

Aki hajlandó lemondani néhány tizedmásodpercről, az rendelhet központizárat, elektromos ablakemelőket vagy légkondicionálót is. Anglia legújabb szupersportkocsiját a hétvégén mutatják meg a nagyvilágnak a Birminghamben.