A Skoda elsősorban kis és közepes vállalkozásoknak ajánlja az új kocsit, amelynek személyautós vezethetősége, kényelme nem a véletlen műve, hiszen a kocsi a nagy sikerű Roomster, haszonjármű változata. Csupán a hátsó rész kialakításában lehet észrevenni némi változást, elöl minden maradt a régiben.

Természetesen a hátsó ablakok helyét, ahogy haszonjárműveknél illik, fémlemezek vették át, a nagyobb biztonság érdekében pedig a hátsó üveget is berácsoztathatja az, aki értékesebb árukat szállít.

Hátuljába 560 kg-nyi rakományt lehet bezsúfolni, amit 1783 literes térben, csúszásmentes padlón lehet elosztani. Akinek kevés lenne az 560 kilós kapacitás, az kisebb gyári módosítások után 640 kg-ra növelheti a kocsi teherbírását.

Alapfelszereltségként ABS, fékasszisztens, négy légzsák – két első, két oldalsó – és állítható kormány jár a Praktikhoz.

Motorkínálatában két benzines és egy dízel erőforrás található, a kisebbik benzines 1,2-es 12 szelepes 68 lovas, a nagyobb 1,4 literes, 16 szelepes 84 lóerős, míg az 1,4-es TDI szintén 68 lóerőnyi teljesítménnyel bír. Lehet, hogy egy kicsivel több teljesítmény még elférne a motortérben.

Elnézve az autóról készült képeket érthetetlen, hogy miért is maradt fekete hátsó ajtó kerete és kilincse. Kár érte. A tervek szerint leghamarabb a jövő év tavaszától kezdődhet meg a Skoda Praktik forgalmazása.