Egyelőre két benzinkút használja az AVIA nevet hazánkban. A márkanév egy svájci non-profit szervezeté, amely Európa 13 országában mintegy 2700 benzinkutat üzemeltet. A kutak nincsenek, így az újak sem lesznek az egyesület tulajdonában, azokat továbbra is az eredeti tulajdonosok üzemeltetik.

Ahhoz azonban, hogy egy kút AVIA márkanév alatt működhessen, meg kell felelnie sok minőségi és egyéb előírásnak. Az AVIA nevet nem a legdrágább, nem a legolcsóbb, hanem a mindig minőségi terméket és szolgáltatást nyújtó benzinkutak használhatják – állítják a szervezet képviselői. Egy már létező töltőállomás átalakítása 3-10 millió forintba kerül, ám az előírásoknak való megfelelés esetén bárki csatlakozhat a hálózathoz.

A magyar szervezetet alapító három cégnek összesen 15 benzinkútja van Magyarországon. Újabb kutakat leghamarabb a fővárosban és a Dunántúlon nyitnak. Bognár Csaba, az AVIA Magyarország Egyesület egyik alapító cégének ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az egyesület három év múlva legalább 30 állomást szeretne üzemeltetni Magyarországon.

Nem egy új keletű dologról van, szó, hiszen az AVIA több mint ötven éve van jelen például Németországban.