AC néven él tovább a smart 1

AC néven él tovább a smart

Miután az angol székhelyű Projekt Kimber megegyezett a DaimlerChryslerrel, sikerült megszerezniük a smart roadster és coupé gyártási jogait, illetve terveit. A befektetőcsoport új arculattal és névvel hozza majd forgalomba a kétüléses sportkocsikat, miután jövőre, a Genfi Autószalonon leleplezik a kocsit.

A gyártás várhatóan Wales-ben indul majd be, de elképzelhető németországi üzem felállítása is. Az első évben 7000 autót akarnak legyártani, majd a reményeik szerint a harmadik évre elérik a 11000-es számot is.

Miután a csoport Cecil Kimberről kapta a nevét, aki 1924-ben megalapította az MG-t, szerették volna ezen a néven forgalomba hozni autóikat, de nem sikerült megszerezniük a nevet. Megpróbálkoztak a Healey elnevezéssel is, de az sem jött össze, most a legújabb tervek szerint AC néven akarják forgalomba hozni a középmotoros járműveket.

Az AC Cars Goup 1903 óta gyárt autókat, hírnevüket elsősorban a kétüléses roadsternek, az AC Cobra-nak köszönhetik, amit még ma is gyártanak az amerikai piac számára Máltán.

Keith Helfet, a Jaguar korábbi tervezője kapta a feladatot, hogy új arculatot rajzoljon a roadsternek. A designer nevéhez fűződik a XJ 220-as sportkocsi formája is. Bár a Kimber mérnökei a smartban alkalmazott automataváltó helyett manuálisat terveznek, így sem várható frenetikus vezetési élmény.

Ehhez véleményünk szerint kevés a Mitsubishi által fejlesztett turbóval, illetve anélkül készülő 1.0 literes erőforrás, amit szeretnének alkalmazni. Ugyanez kerül majd a második generációs smart fortwo-ba is.