Visszakaphatják regisztrációs adójuk egy részét azok az autósok, akik 2004. május 1. és 2005. december 31-e között helyezték forgalomba külföldről behozott használt autójukat. Eleanor Sharpston, az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar állam illegálisan kivetett adót alkalmazott.

Ebben az időszakban ugyanis hazánkban ugyanakkora mértékű regisztrációs adót vetettek ki a külföldről behozott használt autókra, mint az itthon vásárolt vadonatúj modellekre, ami ellenkezik az uniós joggal. Azért minősítette diszkriminatívnak a külföldi áruval szemben a magyar regadót a főtanácsos, mert az nem veszi figyelembe az autó öregedését, értékvesztését. Ezzel ugyanis a magyar használt autók olcsóbbak voltak, akik meg külföldön szerettek volna kocsit venni, hátrányba kerültek.

Sharpston ezért indítványozta az illegálisan beszedett adó visszafizetését. Egyelőre még nem kell a Vám- és Pénzügyőrséghez rohanni a pénz miatt, majd csak akkor, ha az Európai Bíróság is döntést hoz, és abban egyetért a tegnap megjelent főtanácsnoki véleménnyel. Az államnak azonban van oka aggódni, miután a bírák eddig általában követték Sharpston indítványait.

Körülbelül 80 ezer behozott gépjárműről és mintegy 29 milliárd forintnyi regisztrációs adóról van szó az ügyben. Persze az utóbbi a teljes összeget jelenti, a visszatérítés ennek csak egy része lehet, jelenleg egyes járműveknél maximum 66 százalék, a minimum viszont 3 százalék.

A meccs akkor sincs lejátszva, ha a bíróság a magyar állam ellen ítél. Amennyiben az állam bizonyítani tudja, hogy nem szándékosan szegte meg az uniós törvényt, illetve igazolja, hogy felborítaná a költségvetést a nagy értékű visszafizetés, akkor csökkenthetik a kifizetéseket.