Kacsával vadásznak az autósokra a rendőrök 1

Kacsával vadásznak az autósokra a rendőrök

Eddig a közúti ellenőrzések során a rendőrök szemrevételezéssel, illetve a zöldkártya ellenőrzésével vizsgálták a személyautók műszaki állapotát. Kopottak-e a gumik, égnek-e a lámpák, megfelelően működik-e az irányjelző, körülbelül ezek a kérdések merültek fel ilyenkor.

A teherautókat azonban már régóta, a szétnyíló hátsó rámpa miatt kacsának becézett, mobil ellenőrző állomással vizsgálják a Közlekedési Főfelügyelet embereivel közösen. A görgős paddal is ellátott szerkezettel vizsgálják a fékhatást, a tengelyterhelést és a motorból távozó kipufogógázt is.

Egy ideje az autósokat is megállíthatják hasonló ellenőrzésre. A kiskacsának hívott, utánfutóból kialakított szerkezet 20 millió forintba kerül. Az autók műszaki állapotát vizsgáló mobil ellenőrzési állomásból eddig kettő volt, de a héten újabb négyet adott át a Közlekedési Főfelügyelet a megyei szervezeteinek.

Az új állomásokat a fővárosi, a Baranya-, Nógrád- és Borsod-megyei területi szervek kapták. Ez azonban csak a kezdet, szeretnék elérni, hogy minden megyében legyen ilyen eszköz, ehhez pedig uniós támogatásra pályáznak.

Az éve eleje óta folyó akcióban eddig 100 ezer személyautót vizsgáltak át, amelynek során minden harmadik járműnek gond volt a fékjével. Az ellenőrzések során a lámpákat, a futóművet, a fékeket is műszerrel ellenőrzik.

A tapasztalat szerint nem minden esetben jár azonnali büntetéssel, forgalmi engedély elvételével az esetleges műszaki hiba. Az autóst felszólíthatják, hogy javítassa azt ki, majd jelenjen meg egy adott műszaki állomáson újabb ellenőrzésre.