Dízelmotorral újult meg az Avensis 1

Dízelmotorral újult meg az Avensis

2003 februárjában kezdődött meg a jelenleg is futó Toyota Avensis gyártása. Eltelt három év, így menetrendszerűen érkezik a modell felfrissítése. A nyártól már itthon is kapható új kocsit Spanyolországban mutatták be.

Szinte alig észrevehetők a változások a 2007-es modelleken. Más lett a hűtőmaszk, a lökhárító, de sportosabbra szabták a ködlámpákat és az első fényszórókat is. Hátul az új lámpatestekről lehet azonosítani az eltérést, de újdonság a tükörházakba szerelt irányjelző is.

Műszakilag a legnagyobb újítást az új 2.0 D-4D modell megjelenése jelenti. Eddig ez a motor 116 lóerőt tudott, maximális nyomatéka 280 newtonméter volt. Miután a Toyota elkészítette a 2,2 literes 177 és 150 lóerős motorját, várható volt, hogy a kistestvért is a magasabb színvonalhoz igazítja.

Mostantól a 2000-es dízelmotor teljesítménye 126 lóerő lett, míg a legnagyobb nyomatéka 300 newtonméter. Az erőforrás hatfokozatú váltón keresztül hajtja az első kerekeket. Az izgalmasabb vezethetőség érdekében a mérnökök átdolgozták az Avensis kormányzását és finomítottak a felfüggesztésén is.

Továbbra is Angliában készül majd a Toyota Avensis. A Derby közelében lévő gyárat 50 millió font (20 mrd. Ft) befektetéssel bővítették, így a kapacitása 285 000 autó/év. Itt azonban nemcsak Avensis-t készítenek, hiszen a tavalyi 156 000 középkategóriás modell mellett 108 000 Corolla-t is gyártottak.