Utoljára 1996. május 19-én a cserénfai pályán láthattuk a világ legjobbjait a 125-ös géposztályban. A 2×40 perces futamokból álló versenyt a mára sztárrá nőtt Sebastien Tortelli nyerte Kawasakival. Azóta elcsendesedett minden körülöttünk. Rendeztek ugyan Európa-bajnoki futamokat Piliscséven, a Hungaroringen is elkészült egy pálya, de ez még kevés volt.

Anyagi háttér és megfelelő körülmények híján a vb-rendezés lehetősége egyre távolodni látszott. A Nyári Pál SE nyáregyházi területe az utóbbi néhány év alatt hobbymotorozásra alkalmas földkupacokból profi versenypályává nőtte ki magát.

Az egyre szépülő pályán tavaly áprilisban 125-ös Junior Eb-t rendeztek, és a magas színvonalú lebonyolítással felhívták magukra a nemzetközi szövetség figyelmét. A szervezőknek sikerült az MX3 vb-futam rendezési jogát három évre megszerezniük.

Az idei verseny május 7-i időponttal került be a naptárba, és ezzel egy időben 125-ös Eb-futamot is rendeznek. A világbajnoki versenyen öt magyar versenyző is rajthoz áll, Darók Adrián, Déczi Balázs, Grillmayer Gábor, Sáska Gábor és Rauscher Roland. Az Európa-bajnokság mezőnyében négyen lesznek a mieink közül, Borka János, Dilszky Gábor, Hujber Péter illetve Soóky Zsolt.

Könnyen elérhető a nyáregyházi pálya, az M5-ös autópályától néhány percnyi autóútra található, 405-ös főút mellett. Az autópályáról az újhartyáni lehajtónál kell Szolnok felé tartani.