A négynapos autópálya-matrica bárhonnan, bármikor egyszerűen megvásárolható SMS-en keresztül. Telefonos vásárlás esetén természetesen nem kell a matricával sem bajlódni.

Pannon vagy T-Mobile mobiltelefonról a 8-100-100-as telefonszámra kell SMS-t küldeni, amely szóközök nélkül tartalmazza az autó rendszámát. (Pl.:ABC123). A sikeres tranzakcióról válaszüzenetben adnak visszajelzést. Ennek kézhezvételétől a megkezdett tranzakciótól számított harmadik nap 24:00-ig használhatók a fizetős autópálya-szakaszok. Külföldi rendszámú gépkocsi esetén a rendszám beírása után szóközt kell beszúrni, majd a gépkocsi felségjelével kell befejezni az SMS-t.

Alkalmanként 100 forint felárat kell fizetni a tranzakcióért, az 1170 forintos autópálya-matrica díján felül. Az úthasználati díj megfizetését az ÁAK munkatársai a matrica-köteles autópálya-szakaszok bármely pontján, a gépjárművek megállítása nélkül, rendszám alapján ellenőrizhetik. Az új rendszer adta lehetőségekkel egyelőre csak a Pannon és a T-Mobile előfizetői élhetnek.