Az árak emelkedése és az ingadozó olajellátás miatt az ország vezetői kőolaj helyett inkább az ország erdeiből kiaknázható bioüzemanyag felhasználása mellett döntöttek. Mona Sahlin svéd miniszter szerint 2020-ra az ország egyetlen autósának sem kell majd kizárólag kőolaj alapú tüzelőanyagot használnia.

Svédországon kívül még számos ország próbál meg áttérni fosszilisről megújuló energiaforrásokra. Izlandon 2050-re minden autót hidrogénnel szeretnének hajtani, míg Brazília a bio-etanol előállításában és felhasználásában áll előkelő helyen. Ott már évtizedek óta használják ezt az energiaforrást. Igaz, nem környezetvédelmi, hanem katonai célok lebegtek a döntéshozók szeme előtt, mikor a kőolajtól való függetlenedés útjára léptek.

Észak-Amerika egyes államaiban is előállítanak járművekben felhasználható etanolt, de ott leginkább kukoricát használnak alapanyagnak. Brazíliában a járművek számára szükséges alkoholt főként cukornádból nyerik, az így termelt etanol mennyiségét 2013-ra a mainak duplájára kívánják emelni.