Horvátországban egyelőre senkit nem fordítanak vissza a határról, aki nem rendelkezik láthatósági mellénnyel és pénzbüntetést is csak a jövőben rónak ki azokra, akiknek nincs legalább egy az autójukban.

Ausztriában a határon nem ellenőrzik a sárga mellény meglétét, viszont ha az autópályán vagy főúton, lakott területen kívül a rendőr szeme láttára e nélkül szállunk ki a járműből, akkor 60-80 eurós büntetésre is számíthatunk. Éppen ezért a mellényt nem a csomagtartóban, a háromszög mellett érdemes tárolni, hanem a kesztyűtartóban vagy az ajtózsebekben keressünk neki helyet.

Európában 2004-ben elsőként Olaszországban tették kötelezővé fényvisszaverő mellény használatát, majd még ugyanabban az évben Spanyolország is hasonló lépésre szánta el magát.

Európa több országában azért döntöttek előírása mellett, mert egy felmérésből kiderült, hogy az autópályákon, gyorsforgalmi utakon főként sötétedés után okoz sok balesetet, hogy a műszaki hibás autókból kiszálló vezetőket nem veszik észre időben a mellettük nagy sebességgel közlekedő vezetők.