Új modellekkel javítana a Jaguar

Két éven belül másodszor kapott nagyobb tőkeinjekciót a Ford egyik luxusmárkája, a Jaguar. Évek óta rosszul teljesít a nagynevű brit autógyár, idén az első 11 hónapban Európában 23,1, míg az amerikai piacon 34,4 százalékkal kevesebb autót értékesítettek, mint a tavalyi év azonos időszakában. Tavaly adózás előtt 430 millió fontos (158 mrd. forint) veszteséggel állt a Jag és idén sem túl rózsás a helyzet.

Felmerültek olyan hírek, hogy a Ford megválik a brit márkától, ám most kiderült, a rossz eredmények ellenére sem adja el az anyavállalat a patinás Jaguart, ehelyett a modellkínálat újratervezésén dolgoznak és 2,1 milliárd dolláros (442 mrd. forint) tőkeinjekciót hajtanak végre.

A folyamatos fejlesztőmunka mellett tovább csökkentik a dolgozók létszámát is, tavaly 1150 munkástól váltak meg. Emellett a Ford fontolgatja a Browns Lane-i gyár értékesítését is, ami 1928 óta nyújt otthont a Jaguar márkának.

A jövőben nem a nagy darabszámban eladható modellekre, mint az X-, vagy az S-Type-ra koncentrálnak, hanem a nagy haszonnal értékesíthető járművekre. Ennek első példánya az új XK család, amelyet hamarosan további modellek követnek.

A Ford még 1989-ben vásárolta meg a Jaguart 2,77 milliárd dollárért. A konszern a márkát később a Land Rovert, az Aston Martint és a Volvót is magába foglaló Premier Automotive Groupba illesztette.