Virtuális gombok a Volkswagenekben

Eltűnhetnek Volkswagenekből a jövőben a középkonzol hagyományos kezelőszervei, mert a német cég megegyezett az Immersionnal. Ennek értelmében a VW, az amerikai vállalat érintőképernyős technológiáját (TouchSense) alkalmazza egyes modelljeiben.

A TouchSense lényege, hogy a hagyományos érintőképernyőkhöz képest ezek a kijelzők virtuális gombokat is tartalmaznak, így a vezetőkben azt az érzetet keltik, mintha valódi gombokat nyomogatnának. Ezáltal az autósoknak gyakorlatilag fel sem tűnik, hogy “csupán” egy különleges funkcióval kiegészített érintőképernyőt használnak.

A TouchSense előnye, hogy így elvileg egyetlen képernyőn rengeteg információ, valamint nyomógombok egyaránt megjeleníthetők – attól függően, hogy mikor, mire (sima kijelzőre vagy menükkel, gombokkal ellátott képernyőre) van-e szükség.

Az Immersion szerint a technológia legnagyobb előnye, hogy az autósok figyelmét – pont az újfajta képernyők természetessége miatt – nem vonja el magától a vezetéstől. A TouchSense érintőképernyők egyediek abban a tekintetben is, hogy attól függően vibrálnak, hogy hol, melyik részükön (alul, felül, középen, bal vagy jobb oldalon stb.) érintette meg őket a felhasználó. A vibrálás beállítható időtartam, erősség, frekvencia és más szempontok szerint is, így a gombot megnyomó pontosan tudja, hogy ő most a jó gombot nyomta-e meg vagy sem.

Az Immersion szerint a technológia elsősorban a közlekedésben, a szórakoztató elektronikai készülékek, a klímaberendezések és a navigációs rendszerek kezelésében jelenthet majd nagy segítséget az embereknek. A TouchSense érintőképernyők működtetéséhez természetesen nem kell elektronikai szakembernek lenni, egy átlagember is könnyedén elboldogul velük, írja az sg.hu .