Versenyautó a Lotus-tól

Jövőre kezdik gyártani a kifejezetten a GT3-as versenyekre tervezett új Lotus sportkocsit. Az ötfutamos versenysorozat állomásain kívül számos nemzeti bajnokságban is bizonyíthat majd az autó.

Megközelítőleg 750 kilogrammot nyom az új GT3-as versenygép, az erőről pedig a Toyota 1.8 literes VVTL-i motorja gondoskodik. Hogy a keresztbe beépített, aránylag kis lökettérfogatú erőmű mégis megfelelő teljesítményre legyen képes, kompresszorral is felszerelték. Így 285 lóerővel gazdálkodhat a pilóta, ami 7800-as percenkénti fordulatszámon érkezik. A hátsó kerekekig hatfokozatú, szekvencionálisan kapcsolható váltó juttatja az erőt az együléses prototípusban.

A standard Exige-hez hasonlóan a GT3-ast is könnyű, alumínium vázzal készítik, ennek köszönhetően a motor minden egyes lóerejére csupán 2,6 kg tömeg jut. Ezen felül ötküllős, kovácsolt könnyűfém felnik és más szénszálas elemek csökkentik tovább az autó tömegét.

Hogy megfeleljen az FIA versenyelőírásainak, bukócsövet és külső gyújtáskapcsolót is szereltek a Lotusra. Szintén a versenyváltozat különlegességei közé tartozik a nagy leszorítóerőt biztosító hátsó szárny, a versenykörülményekre szabott futómű és fékrendszer, valamint az adatrögzítő rendszer is.