Nem csak a repülőgépek turistaosztályán kuporgókra leselkedik a trombózis veszélye, de a négy óránál hosszabb autóutak utasai sincsenek biztonságban tőle. Különösen veszélyeztettetek az idősebbek, akiknek már amúgy sem tökéletes a keringésük, a terhes, illetve fogamzásgátló tablettát szedő nők, a túlsúlyosak valamint a 190 cm-nél magasabbak emberek is.

A trombózis amúgy nem túl gyakori, (csupán a teljes népesség 0,1-0,3 százalékát érinti) azonban a hosszú ideig ülve utazóknál sokkal nagyobb a kialakulásának veszélye. Különösen igaz ez a tizenkét óránál hosszabb utak esetében, ahol a sokáig ülő helyzet összehajlítva tartja a térd alatt és a lágyékhajlatban futó fő vénát, meggátolva ezzel a normális vérkeringést.

Megelőzésként azt ajánlják, hogy gyakrabban álljunk meg, mozgassuk, tornáztassuk a lábainkat, illetve a megszokottnál nagyobb mennyiségű, alkoholmentes folyadék fogyasztása is segíthet megelőzni a bajt. A sok folyadék különösen hasznos, hiszen megóv a dehidratációtól és mellékesen gyakrabban késztet útszéli megállásokra is.

Nagyon ritka esetben akár halálos is lehet a trómbozis, ha a vérrög a tüdőbe, szívbe jut.