Tizennyolcezer km egy ezresből

Gerhard Plattner még novemberben indult útjára , egy Skoda Fabia 1.4 TDI gépkocsival. A 70 lóerős autó átlagfogyasztása mindössze 3.94 liter lett, pedig a sofőr nem is a legkisebb fogyasztás elérésére törekedett. “Azt szerettem volna megmutatni, hogy az új Skoda Fabia TDI-t kedvezőtlen útviszonyok között is lehet úgy vezetni, hogy az átlagfogyasztás nem haladja meg a 4,7 liter / 100 kilométeres értéket, hanem akár még alatta is maradhat.” – mondja Plattner.

Útja során érintette Magyarországot is, hazánkba november 18-án érkezett. Ekkor már túl volt 6.340 km-en. Budapestig 228,46 litert fogyasztott az autó, ami 3,6 literes átlagfogyasztásnak felel meg, átlagsebessége pedig 81 km/óra körül alakult.

Platnernek csupán egyszer kellett szervizbe mennie, akkor is csak a 15,000 kilométer utáni olajcsere miatt kényszerült rövid pihenőre Portugáliában.

Ugyan a tervben 31 ország felkeresése szerepelt, Plattner csak harmincban járt, mivel az a komp, ami a Skodával együtt Írországba szállította volna, motorhiba miatt nem közlekedett. A szoros útiterv miatt a sofőr nem késlekedhetett, így Írország kimaradt az útból. Az így kiesett kilométereket pedig a kontinensen autózva pótolta a világ legtakarékosabban vezető autós újságírója.

Az út során megtakarított összegből csak egy üveg pezsgőt akart magának vásárolni Plattner, de a vállalkozás közben annyira belejött a spórolásba, hogy végül egy üveg ásványvízzel is beérte, amivel az utolsó tankolásnál lepte meg magát.