A Peugeot-k mentik meg a ralivébét

Nem szeretne ralisikerek nélkül maradni a Peugeot, ezért a sportrészleg értékesítette a csapat 307 WRC versenyautóit. Ezek közül kettőt kapott a Bozian Racing, akik a jövőben az OMV Norway World Rallye Teamet látják el autóval.

A csapat versenyzője az idei év legsikeresebb privát pilótája, Manfred Stohl és a szintén eredményes Henning Solberg. Előbbi a Kronos istálló Xsara WRC-jét, Petter Solberg bátyja pedig az M-Sport Focus-át cseréli le az oroszlános autóra. A frissen alakult csapat az idei sikeres évet követően jött létre, az osztrák olajvállalat ugyanis új célt tűzött ki maga elé: szeretnék megnyerni a B márka-világbajnokságot.

Ebben a csapatoknak minimum tíz versenyen kell rajthoz állniuk, és részt vehetnek korábbi fejlesztésű WRC-kkel is. Az OMV csapat két pilótával 12 futamon indul, illetve Manfred Stohl az olajcég nevét viselő német ralin is ott lesz. A korábban is a Peugeot fiókcsapatának tekintett Bozianhoz újabb szakemberek érkeznek a korábbi nagycsapattól.

Nem titok, hogy hazánk hétszeres abszolút ralibajnoka, Ifj. Tóth János és csapata is azon dolgozik, hogy jövőre egy Peugeot 307 WRC-vel indulhasson. Számukra is jó hír, hogy a BSA, amely idén Magyarországra szállította a bajnok 206 WRC-t, kapott 307-est a gyártól.

Az autóval Nicolas Burri fog indulni az év első világbajnoki futamán, a Monte-Carlo Ralin, de további sorsa egyelőre nem ismert. Burrin kívül további két pilóta jelentett be részvételét a Montén 307 WRC-vel. A francia bajnok Nicolas Bernardi és Toni Gardemeister is ilyen autóval lesz ott a nyitófutamon. A Fordtól távozó finn pilóta kocsiját az olasz Astra Racing készíti majd fel, az a csapat ahol Vb-s pályafutását kezdte még SEAT Ibizával.

Olyan ellenfelekkel kell majd megküzdeniük, mint az Armin Schwarz-féle Skoda Fabiáscsapat vagy az M-Sport és a Stobart új közös csapata.

Az M-Sportot a Ford Vb-s csapatát irányító Malcolm Wilson menedzseli. A két pilóta közül az egyik Wilson fia, Matthew Wilson, a másik állítólag a korábbi Super 1600-as Suzuki pilóta, Kosti Katijamaki lesz. A hírek szerint Francois Duvalnak is sikerült elegendő pénzt összeszednie és beülhet a Red Bull második Fabiájába. Most úgy tűnik, hogy a gyárak kivonulása ellenére izgalmas futamok várhatók 2006-ban is a rali világbajnokság futamain.

A konstruktőri Vb összeállítása:

Gyári csapatok:
Petter Solberg – Subaru World Rally Team
Stéphane Sarazzin, Chris Attkinson – Subaru World Rally Team
Marcus Grönholm – BP Ford World Rally Team
Mikko Hirvonen – BP Ford World Rally Team

Privát csapatok (tervezett):
Sébastien Loeb – Kronos Total Citroën World Rally Team
Xavier Pons, Dani Sordo – Kronos Total Citroën World Rally Team
Manfred Stohl – OMV Norway World Rallye Team
Henning Solberg – OMV Norway World Rallye Team
Matthew Wilson – Stobart VK M-Sport Ford Rally Team
Kosti Katijamaki – Stobart VK M-Sport Ford Rally Team
Andreas Aigner – Red Bull Skoda Team
Francois Duval? – Red Bull Skoda Team