70 éves Ferdinand A. Porsche

Ferdinand Porsche Stuttgartban született 1935-ben, majd pár év múlva a háború elől az ausztriai Zell am See-be költözött családjával. Onnan csak öt évvel a világégés vége után tért vissza szülővárosába. 1954-ben kezdte meg gyakorlatát a stuttgarti Robert Bosch GmbH-nál, majd a formatervező iskola befejezése után 1958-banállt munkába a Porsche KG karosszéria és motorgyártási részlegénél. Négy év múlva átvette a jármű-formatervezési osztály vezetését. Ebben az időben született a legendás Porsche 911-es és a 904-es, valamint a 804-es Forma 1-es versenyautó terve. Az itt töltött esztendők alatt ő fejlesztette ki az összes verseny- és sportautó modellt, amely 1960 és 1967 között készült a gyárban.

1972-ben saját dizájnstúdiót hozott létre, amelynek székhelyét két év múlva Zell am See-be helyezte át. Az itt tervezett kiegészítőket, órákat, szemüvegeket, íróeszközöket, “Porsche Design” márkanév alatt értékesítette. Emellett külföldi megbízók számára is terveztek számos terméket, háztartási eszközöktől kezdve a számítástechnikai berendezésekig. Napjainkban a Porsche Design Stúdió a világ legnevesebb formatervező irodáihoz tartozik.

Formatervező munkájáért, terveiért számos elismerést kapott, 1999-ben pedig Ausztria államfője adta át neki a professzori címet.

Idén év elején Ferdinand A. Porsche lemondott a Porsche AG felügyelő bizottságában betöltött mandátumáról és visszavonult az aktív munkától. 70. születésnapját Zell am See-ben ünnepelte, családja körében.