Új modell a Lotustól 1

Új sportkocsi a Lotus-tól

2004 augusztusában már kész volt egy Lotus számítógépes rajza, amit a tulajdonosok Angliában levédettek. Idén augusztusban már tesztelték a kész modellt, most pedig már az első hivatalos információkat is kiadta a gyártó.

Az Exige-nél nagyobb sportkocsi kényelmesebb utasteret és nagyobb csomagtartót rejt, mindazonáltal megőrizte a Lotus-ok könnyűségét. Az Europa S néven futó jármű súlya 995 kilogramm, annak ellenére, hogy minden változat bőrborítású sportüléseket és két légzsákot is kap. Ez elsősorban az alumínium vázra épített kompozit-műanyag karosszériának köszönhető. Az autó alapjait az Elise váza adta.

Természetesen középmotoros felépítéssel készül az Europa S, az utasok mögé szerelt 2,0 literes motor 203 lóerős, maximális nyomatéka 263 newtonméter. Egyelőre nem tudni, milyen jellegű a motor, de az adatok szerint valamilyen feltöltőt alkalmaznak, a korábbi turbós Opel Speedsterhez hasonló értékek eléréséhez.

5,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról százra az új Lotus, végsebessége pedig 225 km/óra. A 0-160-as sprintet 14 másodperec alatt teljesíti az autó. 2006 júliusában indul az Europa S gyártása, amit állítólag egy újabb, az Esprit utódjának szánt modell is követ. Ebben már V8-as motor lesz.