Új aktív biztonsági berendezés kifejlesztésén dolgozik a Volvo. Az új rendszer, ha úgy látja, hogy a vezető nem figyel, vagy elaludt, hangjelzéssel figyelmezteti őt. Veszély esetén nem veszi át az autó irányítását, csak riaszt és segít elkerülni a balesetet.

A Volvo rendszere kicsit másként működik, mint a többi gyár hasonló berendezése, amelyek a vezető szemét és fejének mozgását figyelik. Náluk a visszapillantó tükör és a szélvédő közé felszerelt, 60 km/órás sebesség felett automatikusan bekapcsolódó kamera figyeli az autó és az útjelzések közötti távolságot. Hangjelzéssel és szöveges üzenettel figyelmeztet, ha az autó elkezd kicsúszni a sávból, vagy ha kontrollálatlan mozgásba jön.

Akkor is riaszt a rendszer, ha a vezető nem a közlekedésre koncentrál, hanem az autórádió, esetleg a műholdas navigáció vonja el hosszabb időre a figyelmét.

Mind autókban, mind szimulátorokban kiválóan vizsgázott a rendszer, egyetlen kormány mögött elalvó embert sem tévesztett el a berendezés. Várhatóan két éven belül teljesen elkészülnek a fejlesztéssel, finomhangolással és ezután már a nagyobb biztonságra vágyó vásárlók megrendelhetik autójukba.

Az összes baleset 10 százalékát, míg az autópályákon bekövetkezők 20 százalékát a fáradt, elalvó sofőrök okozzák. Az ezzel a balesettípussal összefüggő halálesetek száma magasabb, mint az ittas vezetésből fakadóké.