Leleplezték a Fiat Hummert

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Fiat egy nehéz terepre is alkalmas terepjárót fejleszt. A Bolognai Autókiállításon lelepleztek egy járművet, amely annak előhírnöke lehet. Az Oltre névre keresztelt tanulmányautó Iveco teherautó alvázra épül.

[bekkep]Méreteit tekintve 4,87 méter hosszú, 2,2 méter széles és 2,05 méter magas az összkerék-hajtású jármű. A kicsinek csöppet sem nevezhető kocsi látványban amerikai elődjét, a Hummert utánozza. Az egyszerű vonalvezetésű karosszériában elvileg öt utasnak jut hely, de katonai felszereléssel ez valószínűleg négyre csökken.

Ahogy az amerikai elődnél, itt is sok helyet vesz el a motor az utastérből, azáltal, hogy megpróbálták egészen az autó középpontjánál elhelyezni. Hátul egy kisebb platót is sikerült kialakítaniuk a tervezőknek. A szinte teljesen szabad kerékjáratokban a tanulmányautón 315/40-es gumikat láthatunk, 26 colos könnyűfém felnikre szerelve. Ezek a katonai változatban biztos nem lesznek benne, esetleg ha később készül utcai változat sejkeknek vagy amerikai rapsztároknak, majd azon.

Háromliteres, közös nyomócsöves befecskendezéssel és turbófeltöltővel szerelt motor mozgatja a monstrumot. A négyhengeres erőforrás 185 lóerős, legnagyobb forgatónyomatéka 456 newtonméter, amit hatfokozatú automata váltó juttat a kerekekhez.

[bekkep]A terepezéshez jó alapot teremt a karosszéria kialakítása, de az első, hátsó illetve központi differenciálmű nyújt igazán segítséget rossz úton. Ennek köszönhetően oldalirányban negyven, hosszirányban 80 százalékos lejtővel is megbírkózik a kocsi. Annak ellenére, hogy nem gyenge motorral szerelik az Oltre-t, maximum 130 km/órás sebességre képes, ami főleg a tömegének köszönhető.

Mi sem jelzi jobban, hogy nem játékszer lesz a Fiat járműve, hogy három tonnányi rakomány kerülhet az autóra, amelynek össztömege ekkor elérheti a hét tonnát. A Oltre-val 4,2 tonnás utánfutót lehet vontatni. A terepjáró gázlómélysége 85 centiméter, ám a légszűrőházhoz és a kipufogóhoz csatlakoztató egységekkel, 1,5 méteres víz sem állhatja útját. De nem jelentenek problémát az 50 centis akadályok sem, azok felett simán átgurul az autó.