“A mi autónk – a mi munkavállalóink” szlogennel tüntetést szervez december elsejére a Magyar Suzuki Rt. esztergomi üzeme elé a Liga Szakszervezetek – erősítette meg a FigyelőNetnek Kozák László, a szervezet osztályvezetője. A szakszervezetek tisztségviselői petícióval tiltakoznak Magyar Suzuki Rt. vezetésénél a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó jogszabályok ismételt megsértése ellen.

Az érdekvédelmi szervezet szerint gondok vannak a szabadságolásokkal, a szombati műszakokkal és WC-re sem lehet kijutni munka közben.

A tüntetéssel kapcsolatban korábban olyan híresztelések is megjelentek, hogy a külföldi munkaerő bérletörő tevékenysége ellen is felemelik hangjukat a szakszervezetek. Ennek ellenkezőjét bizonyítja azonban, hogy az eseményen részt vesz Eugen Skultéty a szlovák KOZ SR szakszervezet elnökhelyettese.

Pihenőidő

A Suzuki vezérigazgató-helyettese, Fórián István a FigyelőNetnek korábban hazugságnak nevezte a szakszervezetek állításait. Szerinte nem igaz, hogy nincs idő mosdóba menni: egy műszak alatt háromszor van szünet, kétszer tíz percre, valamint egy félórás ebédszünetre leáll a szalag. A szabadságolásokkal kapcsolatban elmondta, hogy minden munkavállaló egy évre előre meg tudja tervezni a szabadságát, ugyanis a cég augusztusban két hétre, valamint december végén egy hétre menetrendszerűen leáll.

Ezzel szemben a Liga tudomása, és egyes lapinformációk szerint a szabadságokkal az a gond, hogy év végén a ki nem vett szabadnapokat nem lehet kivenni, hanem kifizetik pénzben. Ez azért lehet rossz, mert a dolgozók nem tudják, hogy jövedelmükből mennyi a szabadságmegváltás, és mennyi a jutalom.
Fórián a kötelező szombati munkavégzést is hazugságnak nevezte, mivel ezekre a műszakokra túlórapénz ellenében, önként lehet jelentkezni.

Hűvös hangulat

Azonban a Suzuki lapunknak nyilatkozó korábbi munkatársai arra hívták fel a figyelmet, hogy egy futószalag mellett csak akkor lehet dolgozni, ha minden egyes munkavállaló a helyén van.
Egy forrásunk szerint az üzemben “meglehetősen hűvös a hangulat”, míg mások sokkal kritikusabban, élesebb szavakkal írták le munkaadójukat.

Kozák a FigyelőNetnek elmondta: nincsenek pontos információik a gyárban uralkodó körülményekről, mivel oda nem engedték be a szakszervezeteket, így ő is csak személyes beszélgetések során tudott tájékozódni az állapotokról. Sokan még neki sem nyilatkoztak, mondván, nem akarnak bajba keveredni.

Pozícióban az erdélyiek

Kozák azt is elmondta, hogy a gyárban sok külföldi állampolgár dolgozik, akik, a munkavállalók szerint letörik a fizetéseket. A gyár személyzeti politikája az, hogy nem helyieket emelnek művezetői pozícióba, hanem például erdélyi munkavállalókat, akik jobban függenek a cégtől.

Fórián elismerte a külföldiek alkalmazását. A cégnél alkalmazott 3100 főből mintegy kilencszázan Szlovákiából, százan pedig Erdélyből járnak dolgozni. A vezető szerint erre az utánpótlás miatt van szükség.

A Liga Szakszervezeteknél is fontosnak tartják az utánpótlást. A csütörtök délután kezdődő demonstrációra különbuszokkal szállítják a résztvevőket, és szeretnék elérni, hogy a Suzukinál is legyen szakszervezet. A cégnél működő üzemi tanács ugyanis Kozák szerint nem konfrontatív testület, hanem az a feladata, hogy – a cégvezetéssel együttműködve – azon dolgozzon, hogy a vállalat minél nyereségesebb legyen. – Írja a FigyelőNet