Kiegészül a VW paletta 1

Kiegészül a VW paletta

Új teherautó veszi át a Volkswagen LT helyét a jövőben. A jármű Crafter néven kerül forgalomba. Marketing szempontból telitalálat az új Volkswagen teherautó neve: angolul a craft szóra utalva, az ügyességet lehet a vevőkbe oltani. Ha német nyelvterületen próbálkozunk, akkor a Kraft jelentése: erő.

[bekkep]A Crafterrel teljesen felfrissül a Volkswagen könnyű teherautós modellpalettája, azok után, hogy megújult a Transporter és a Caddy is.

Négy motor áll majd a vevők rendelkezésére, mindegyik négyhengeres TDI. A motorok 89, 109, 136, illetve 164 lóerősek lesznek. A motorok közös nyomócsöves befecskendezést és részecskeszűrőt kapnak.

Három tengelytávval készül majd az LT utódja, amihez négyféle hosszúság és háromféle magasságú dobozos vagy platós kivitel választható, persze lesz busz is. A maximális raktér 17 köbméter lehet, akár két euro raklap is elfér egymás mellett, a legnagyobb platós változat pedig 2670 kilogrammot is képes elszállítani.

[bekkep]A közepes és hosszú tengelytávú modellek oldalajtaja 1,3 méter széles illetve 1,8 méter magas, így itt is be lehet rakodni a szabványos raklapot.

Alapfelszereltségként minden Craftert hatsebességes manuális váltóval gyártanak, de felárért automatával is felszerelik őket. A biztonságra sem lehet panasz, hiszen minden modellben szerepel a blokkolásgátló, a menetstabilizáló elektronika és a vezetőoldali légzsák. Felárért nemcsak az utas elé, de oldalra is kerülhet légzsák, sőt függönylégzsák is rendelhető.

Egyértelmű, hogy személyautós kényelemre törekedtek a tervezők, ezért van a váltókar a műszerfalon, ami nemcsak könnyebb elérhetőséget biztosít a vezetőnek, de több hely jut a középső utasnak is. A kényelemet a szériában adott központi zár és elektromos ablak szolgálja.