Erős dízellel bővít a Volvo

Idén tavasszal bemutatkozott a Volvo legújabb dízelmotorja, az új D5, amit előbb külföldön, majd itthon is kipróbáltunk.

[bekkep]A nagyszerű motor hamarosan már nem csak az S60, V70, XC70 és XC90 modellekhez lesz rendelhető, de a V50-es sorozatba is beszerelik. A 2006-os modellév autóiban a 2,4 literes közösnyomócsöves erőforrás 180 lóerőt tud. Hogy megmaradjon a hierarchia, nem csak a teljesítmény lett kisebb, de a motor forgatónyomatéka itt “csak” 350 newtonméter.

Míg a fent említett modelleknél előbb kézi váltóval szerelték az autókat, és csak néhány hónap után kezdték gyártani az automatát, addig itt éppen fordítva lesz. A V50 D5 eleinte ötsebességes Geartronic automata váltóval kerül forgalomba, a kézi váltós modellek 2007-ben érkeznek. Jól húz az automata is, mindössze 8,8 másodperc kell ahhoz, hogy a 180 lóerős D5-t százzal száguldjon.

Nem akar lemaradi a versenyben az Auditól és a BMW-től a Volvo sem, ezért 2006 nyarától, az idén bemutatott fémtetős kabriót, a C70-t is felszerelik ezzel a motorral.