Több új Duna-híd is épülhet Budapesten és környékén, nyilatkozta Vajda Pál, vagyongazdálkodási és városüzemeltetési főpolgármester-helyettes.
Ehhez kapcsolódhat a Margit-híd rekonstrukciója, hogy az M0-ás északi híd elkészülte után – várhatóan 2008-ban – azonnal megkezdődhessen a híd szerkezetének és burkolatának felújítása.

[bekkep]A tervekben szerepel az Árpád hídtól északra, Újpest és Aquincum között felépítendő Duna híd is. Ha továbbra sem épülnek meg a hosszú évek óta ígérgetett új dunai hidak, összeomolhat Budapest közlekedése, mivel az erősen leromlott állapotú Margit híd azonnali felújításra szorul.

Átmeneti megoldásként már pontonhidak felállítása is szóba jött, ezen közlekedhetnének Buda és Pest között a 3.5 tonnánál kisebb tömegű járművek a Margit hídi felújítás ideje alatt.

Az esetleges közlekedési katasztrófát súlyosbítja a Szabadság híd jövőre tervezett lezárása és a menekülő utak várható hiánya. A Szabadság hídon a 4-es metró Fővám téri állomásának építése miatt tiltják majd meg a közlekedést, várhatóan másfél évre. A lezárás kezdete a metróépítés alakulásától függ, de nem valószínű, hogy a 2006 őszi önkormányzati választások előtt ezzel borzolnák a kedélyeket.

Szó esett még a tíz éven belül megépítendő, a Csepelt Albertfalvával összekötő hídról, valamint a Galvani úti hídról is. Természetesen ezek még mind csak a tervezőasztalon léteznek.