Akár egy pohár bor elfogyasztása után is bevonhatnák az ittas vezetők jogosítványát, ha a Belügyminisztérium elfogadja az Országos Rendőr-főkapitányság szigorító javaslatát. A tervezet arra is kitér, hogy az intézkedő járőr akár a helyszínen elveheti az ittas vezető jogosítványát.

A rendőrség az ittas vezetés mellett a gyorshajtást is keményebben büntetné. Ezért a 10 ezer forintos helyszíni bírság összegét is legalább duplájára növelnék.

A kormányzat viszont épp ellenkezőleg járna el az ittas vezetőkkel szemben. Az Európai Unió gyakorlatához hasonlóan enyhítenének a szigoron. Nem 0 ezrelékben határoznák meg a limitet, hanem némi alkohol elfogyasztását engedélyeznék vezetés előtt.

Legalábbis erre utalhat az, hogy a mai kampány-sms erre vonatkozó kérdést tesz fel. “Ön helyesnek tartja azt, ha egy pohár bor vagy sör megivása után is lehet vezetni?” – szól az sms-ben feltett kérdés.

Az Európai Unió országaiban eltérő mértékben engedik az alkoholfogyasztást a sofőröknél. Néhol egy pohár sör vagy bor is elfér vezetés előtt egy fél órával, de semmiképp sem tanácsos hosszabb útra kapatosan elindulni. (a részleteket ld. itt)

Érdemes résen lennie annak, aki Horvátország felé veszi az útirányt, mivel itt a hazai gyakorlathoz hasonlóan 0,0 ezrelék a megengedett véralkoholszint.

Hazánkban jelenleg 0,8 ezrelékes véralkoholszint alatt minősül szabálysértésnek az ittas vezetés, amiért feljelentés és előélettől függően több tízezer forintos bírság róható ki. 0,8 ezrelék fölött már bűncselekménynek számít a vezető alkoholos befolyásoltsága, ezért a bíróság hoz határozatot a büntetésről.