Verseny Ferrari utcára 1

Verseny Ferrari utcára

Két hete a Hungaroringen rengeteg Ferrari F360 versenyautó körözött. Ha jövőre ismét eljönnének, akkor valószínűleg már F430-asok is birtokba vennék a magyar Forma-1-es pályát. Maranellóban ugyanis készül a Ferrari legújabb versenyautója, az F430 Challenge.

[bekkep]Ezt a modellt sem csak a versenycsapatok számára értékesítik majd, hanem ahogy a 360-asnál, ezúttal is lesz utcai változat, azaz Challenge Stradale.

A versenyautó karosszériájának és utasterének egyes elemei szénszálas anyagból készülnek majd. Az “üvegek” oldalt műanyagból, míg elöl simán vékonyabbak lesznek. Ezzel sikerül az autó tömegét jelentősen csökkenteni, de ebben játszanak szerepet az extra könnyű versenyfelnik is. Ezeket egyetlen központi kerékcsavar rögzíti a kerékagyhoz.

Természetesen az F430 motorja változatlanul kerül a Challenge változatba, de átalakított, sportosabb kipufogóval a teljesítménye becslésünk szerint 515 lóerő körül alakul majd. Gyorsulása ennek megfelelően négy másodperc alatt lesz 0-ról 100-ig.

[bekkep]A szabályoknak megfelelően a karosszérián kívül és belül is van áramtalanító kapcsoló a tűzesetek megakadályozására. A biztonságról bukócső gondoskodik.

Nem hiányoznak olyan elemek sem az autóról, mint a vonószemek és a csomagtérajtó illetve a motorháztető rögzítésére szolgáló gyors zárak, melyek a súlycsökkentésnek áldozatul esett eredeti zárakat helyettesítik.

Az autó lassításáról kerámia fékek gondoskodnak, a stabilitást pedig kőkemény lengéscsillapítók és rugók garantálják. Ez a modell persze a kupasorozatokhoz szükséges, az igazán ütős versenyváltozat, a GT sorozatban induló F430 GTC csak később készül el.