Körbezárhatnák a Transitok Angliát 1

Körbezárhatnák a Transitok Angliát

Kettős ünnepet ülhetett a Ford a Transit kapcsán. Southamptonban elkészült az ötmilliomodik példány és a típus idén 40 éves. A Ford úgy határozott, hogy mind a törökországi (Kocaeli), mind a nagy-britanniai (Southampton) gyárból kigördülő Transitok közül egyet-egyet jótékony célra ajánl fel.

A brit gyártású kisbusz egy a hátrányos helyzetű fiatalok sportolását segítő szervezethez kerül, a török Transit minibusz pedig az 1999-ben földrengéssel sújtott Golcukban működő kórházé lesz.

A Ford sajtóközleménye érdemesnek tartotta megemlíteni, hogy az iszlám országban alkoholmentes itallal koccintottak az ünnepi alkalom örömére.

Az eddig gyártott ötmillió Transitot lökhárítótól-lökhárítóig egymás mögé állítva a karaván hosszúsága Nagy-Britannia kerületének tizenötszöröse volna.

A Transitból tanulmányautóként a gyár extrém sportmodelleket is kihozott. A Ford történelmében az első izmos furgon az 1960-as évek végén született meg a Transit Supervan személyében, amelyet egy középre beépített V8-as Ford motor hajtott.

A 80-as években a Supervan 2 és a Supervan 3 Cosworth motorral hasított, például a Supervan 3-at percenként 12 000-et pörgő, 650 lóerős motor hajtja. Egy másik emlékezetes ötlet a World Rally Transit volt, a rali VB-n indított Focus-ok fényezésével.

Különlegesség még a Connect X-Press, amely egy Ford Focus RS hajtáslánccal megbolondított tanulmány. Sajnos a 215 lóerős, benzines turbómotoros koncepcióautó is egyedi gépezet maradt, a Ford kizárja a verseny teherautók szériagyártását.

Az első Transit 1965. augusztus 9-én gördült le a gyártósorról Angliában. 1969-től 2004. július közepéig Törökországban 550 000 Transit készült.

A jelenlegi, 2000-ben bemutatott modell különlegessége, hogy igény szerint elsőkerék-hajtással és hátsókerék-hajtással is megvásárolható, sőt, rövid idő alatt az autók át is szerelhetők elsőkerekesből hátsóra.

2002 tavaszán a Ford kibővítette a Transit családot az előző Fiestára épülő kishaszonjármű utódával. A Ford Transit Connect emelt tetős, hosszú kivitelben már a városi kisáruszállító kategória határait feszegeti és raktere eléri az eggyel nagyobb méretkategóriába tartozó, rövid és alacsony tetős kivitelű kisáruszállítókét.