Elhunyt John Z. DeLorean 1

Elhunyt John Z. DeLorean

80 éves korában elhunyt John Zachary DeLorean. Autós karrierje 1948-ban kezdődött a Chrysler-nél, majd 1956-tól a General Motors-nál Detroitban folytatódott, ahol a Pontiac fejeként ott volt a GTO megalkotásánál, amely a ’60-as évek V8-as “muscle car” őrületének egyik főszereplője volt.

44 évesen ő lett a Chevrolet divízió legfiatalabb vezetője, 1973-ban, távozásakor pedig a GM alelnöke volt. Ezután megalakította saját vállalatát, a DeLorean Motor Car Corporation-t Észak-Írországban. Nyolc évvel később jött ki, a híres, szárnyasajtós, rozsdamentes – fényezés nélküli – acélkarosszériás DMC 12, amit Michael J. Fox a Vissza a jövőbe című sorozat mindhárom részében sikeresen használt időutazásra.

Összesen 8900 darab készült az autóból, ami magas ára miatt egyáltalán nem volt sikeres. Még a filmsiker előtt DeLoreant 1982-ben letartóztatták egy kokain terjesztési ügy kapcsán, amivel párhuzamosan a vállalat súlyos pénzügyi gondokkal küzdött. DeLorean fényűző életvitele miatt sokat szerepelt a sajtóban, nem kis mértékben híres modell és színész barátnői és feleségei miatt.

A vállalat 1999-ben jelentett bankcsődöt, de DeLorean még ezután is terveket szőtt egy műanyag karosszériás sportautó gyártásáról. DeLorean március 20-án, 80 éves korában hunyt el egy szélütést követően.