Gyurcsány látogatása a Suzuki-gyárban 1

Gyurcsány látogatása a Suzuki-gyárban

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már vezette az új Suzuki Swiftet, és elégedetten nyilatkozott a magyarországi Suzuki üzem friss termékéről. 190 centi feletti magasságával a kormányfő büszkén feszített a volán mögött, majd beszédében ki is tért arra, hogy a miniszteri Audikat esetleg Swiftre lehetne cserélni.

Az új Swift fontos lépcsőfoka az esztergomi üzem folyamatos fejlődésének, amit Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Corporation elnöke beszédében ki is emelt. 2004 folyamán 60 milliárd forintot költöttek a gyár fejlesztésére. Korszerűsítették a fényezőüzemet és új gyártósorokat telepítettek a Swift összeszerelésére. Ezzel 700 új munkaállomás is létesült, így most már 2700-an dolgoznak az üzemben.

Most már évi 150 ezer autó készülhet Esztergomban, amiből idén 80 ezret tesz ki az új Swift, a maradék 60 ezret pedig az Ignis. A teljes kapacitásból 40 ezret értékesítenek idehaza, a többi exportra kerül. A Wagon R+ hazai gyártása novemberben megszűnt, a kieső gyártást a Suzuki lengyelországi üzeme pótolja. Az autó magyarországi importja azonban egyelőre még kérdéses.

Idén is folytatódnak a fejlesztések, 50 milliárd forintból tovább növelik a gyár kapacitását. 2006-ban már 200 ezer autó készülhet a Duna-parti városban. Jövőre ugyanis ismét új modell érkezik a gyár palettájára: a Suzuki és a Fiat közös fejlesztésű terepjárója.