Váltás a csúcson 1

Váltás a csúcson

Váltás történt az autóipari beszállítói trónon. 2004-ben elért 40 milliárd eurós (9804 milliárd forint) forgalma alapján a Bosch maga mögé utasította a Delphit.

Tavaly a német beszállító óriás igen jó évet zárt, forgalma 10 százalékkal nőtt. A hagyományos üzleti tevékenységből származó eredmény 2,4 milliárd euró (588,4 milliárd milliárd forint).

A Bosch előzésében szerepe van az euróhoz képest gyenge dollárnak, mivel a Delphi forgalmának jelentős része dollárban realizálódik, míg a Bosch jóval kevésbé függ a dollárbevételektől.

A gépjármű és az ipari technológia üzletág kiemelkedően teljesített tavaly. A gépjármű üzletágban meghozta gyümölcsét az elmúlt években a modern dízel befecskendező-rendszerek fejlesztésébe ölt pénz. Például az Audi A8, A6 és A4 3.0 TDI-ben megtalálható, Piezo-elektronikus, harmadik generációs közös nyomócsöves befecskendező-rendszer is a Bosch nevéhez köthető.

2005-re a Bosch jóval szerényebb növekedéssel számol. A dollár gyengesége, az acél drágasága és az autóipar korlátozott növekedési várakozásai miatt Franz Fehrenbach, a Bosch igazgatóságának elnöke, legfeljebb 5-6,5 százalékos forgalombővülésre számít 2005-ben.

Tavaly 11 000 fővel, 242 500 főre emelkedett a Boschnál foglalkoztatottak száma. A Bosch forgalmának mintegy 7,5 százalékát fordította kutatásra és fejlesztésre, ami a 2003-as 2,7-ről az elmúlt évben elérte a 3 milliárd eurót, ami a forgalom közel 7,5 százaléka.

A leadképen egy lambdaszonda látható.