Fiatok Iránból 1

Fiatok Iránból

Iránban várhatóan még az idén megkezdődik Fiat személyautók gyártása. Herbert Demel, a Fiat Auto elnöke néhány napja írt alá erről szóló megállapodást a Pars Industrial Development Foundation illetékeseivel.

Teherántól 130 kilométerre délnyugatra kezdődik majd a gyártás Saveh városban. A kezdeti időszakra tervezett évi 100 000 autós mennyiség 250 000 darabra növelhető, ha lesz kereslet az autókra.

Iránban elsősorban az alacsonyabb árú, de családi autónak is kellően tágas Fiat típusoknak jók az esélyei, helyi gyártásból várhatóan a Palio, a nálunk Albeaként ismert Siena limuzin, a Multipla és a Dobló lesz kapható.

A Fiathoz kapcsolódó hír, hogy 2004-ben sikeres évet zárt a Fiat haszonjármű üzletága. Összesen 307 000 haszonjármű kelt el, ami 32 000 darabos növekedés 2003-hoz képest. A bővülés legnagyobbrészt Európán kívüli piacoknak köszönhető, főleg Brazíliában és Törökországban erősödtek sokat a Fiat kisáruszállítók. A Fiat kishaszonjármű kínálatában a Punto van, a Dobló Cargo, illetve a PSA Peugeot Citroën modellekkel rokonságban lévő Scudo és a Ducato szerepel.