A hír a Volkswagen konszern elnökétől, Bernd Pischetsrieder-től származik személyesen, aki szerint a leendő kisautó előállítási költsége mindössze 2300 euróra rúgna. Ez jelenlegi árfolyamon 566 ezer forintnak felel meg.

Az autó a Volkswagen és a Proton közös fejlesztésében valósulhat meg, a gyártás kizárólag Malajziában folyik majd. Az autót illetően egyéb konkrétumokról még nincs információ. Még azt sem tudni, hogy az autó egyáltalán kapható lesz-e Európában, mivel a Volkswagen egyértelműen ázsiai piaci részesedését kívánja növelni.

Októberben egy hosszú távú együttműködést írt alá a két gyár, aminek keretében a Brazíliában készülő Fox, valamint a Passat modelleket is gyártani fogja a Proton, valószínűleg saját emblémával. Ezzel a VW konszern komoly beruházás nélkül áraszthatja el a gyorsan fejlődő ázsiai piacot.

A Mitsubishi 2004-ben szállt ki résztulajdonosként a Protonból, sokan azt gondolták, hogy a VW lép majd a helyére. Ezt nemrégiben hivatalosan cáfolta a konszern, terveiben egyelőre nem szerepel Proton részvények megvásárlása.